Skip to content

⭐ Aynı Gün Teslimat ⭐ ⭐ İkinci Ürüne 30₺ İndirim ⭐

Kış kampında ne giyilir? - Termos Dünyası

Kış kampında ne giyilir?

Kışın, özellikle karda kamp yapmanın keyfini bilenler bilir. Yaz kampına göre daha az insanın olduğu sakin, beyaz örtüyle örülü ve sineklerin olmadığı doğada kamp yapmanın tek dezavantajı soğuktur. Kış aylarında kamp yapmayı seven kişilerin ortak sorusu olan kış kampında ne giyilir sorusunu cevaplamaya çalıştık.

Günümüz teknolojisiyle soğuk havanın üstesinden gelip rahat bir kamp imkanlarını sağlamak mümkün. Tabii bu durumda öncelikli dikkat etmeniz gereken husus yanınıza aldığınız kıyafetler. Kış kampına giderken giydiğiniz kıyafetlerin kat kat olması burada kilit noktadır.

Kışın sert soğuğa karşı dayanıklı olabilmek için kıyafetlerimizi iyi seçmemiz gerekiyor. Diğer yandan, kıyafetlerimiz iç, orta ve dış olmak üzere üç katmandan oluşmalı. Her katmanda sizi ıslaklıktan koruyacak şekilde doğru malzemelerden seçilmiş kıyafetler kullanın. Kış kampında ne giyilir sorusuna cevap bulmadan önce şu içerikler de ilginizi çekebilir. Daha sonra okumak isterseniz ilgili bağlantıları aşağıya bırakıyoruz. 

İlginizi çekebilir:

 

İç Katman

İç katmanın amacı, vücudunuzdaki nemi uzaklaştırmaktır. Dolayısıyla teri tutmayan ve kuruması kolay polyester ve poliproplen malzemelerden üretilmiş ilikler tercih edilmelidir. Pamuk teri hapsettiği için, pamuk ipliklerin kuruması zordur. İçlikler genellikle dardır, böylece vücut terinizle temas eder ve buharlaşacağı orta tabakaya kadar dışarı atabilir.



Çökmeyen bir malzemeden yapılmış olması çok önemlidir; ipek, yün, (burası önemli çünkü kullandığınız içlik ince, yumuşak ve hafif yünlü kumaştan yapılmalı) veya sentetikler, örneğin; polipropilen, polyester veya daha yeni mikro borulu kumaşlar da kullanılabilir.

*Vücudunuz siz farkında olmadığınızda bile terler. Buna “duyarsız ter” denir ve sadece otururken veya uyurken bile ortaya çıkar.

  • İç Katman giyim:
  • Termal ve yalıtımlı uzun içlik


Markası ve tarzı ne olursa olsun, iç katmanın amacının nemi vücuttan uzaklaştırmak ve vücut ısınızı korumaya yardımcı olmak olduğunu unutmayın. Termal olması şart değil ama aşırı bol ve pamuklu olmamalı.

Orta Kat Giyim

Orta kat kıyafet seçiminde en önemli faktör, vücudun ısı kaybını yavaşlatacak “ölü hava” boşlukları için yüksek kapasiteye sahip olmasıdır. Yün bunun için ideal malzemedir. Yün liflerinin “kıvırcıklığı” çifte görev yapar; giysinin kumaşında çok fazla hava boşluğu yaratır ve bu hava boşluklarını ortadan kaldıracak olan ezilme ve sıkıştırmaya karşı dayanma gücüne sahiptir.

Yün, yalıtım kalitesini aralarında havayı tutan liflerdeki üç boyutlu elastik, dalgalı kıvrımdan alır. Bazı yünlü giysilerin kumaş örgüsü %60-80 kadar hava olabilir - bu da ısıyı tutmak için mükemmeldir. Yün ayrıca küçük miktarlarda nemi emebilir, çünkü su elyaf boşluklarda kaybolur.

top view photography of person standing on snow covered field

Yünün bir dezavantajı, ıslandığında çok ağır olabilmesi ve nemi yavaşça salabilmesidir, ancak fazla su sıkıldığında, ıslak yün bile minimum soğutma etkisine sahiptir. Yün, rüzgara karşı oldukça dayanıklı olarak çok sıkı şekilde dokunur. Ancak, kaba dokuma yün deride kaşıntı yapabilir ve bazı kişilerin buna alerjisi vardır.

Polar veya Tüylü kumaşlar genellikle plastikten (polyester, poliolefin, polipropilen, vb.), elyaftan yapılmış sentetik malzemelerdir. Bu kumaşlar yüne benzer yalıtım özelliklerine sahiptir ve daha hidrofobiktir (daha az su emici), yani daha az su tutarlar ve daha çabuk kururlar.

Yeni Mikrofilament Polipropilen ve diğer hidrofobik kumaşlar sentetik plastik liflerden yapılmış ve olağanüstü şekilde yüne benzer havayı tutan ve suyu emmeyen özelliğe sahiptir. Büyük kamp malzemeleri ve giysi üreticilerinin çoğu artık kendi tescilli malzemelerine sahiptir. Bu tarz ürünleri bu markalardan temin edebilirsiniz.



Orta sıcaklık katmanı seçenekleri için – polar veya yün düşünün; orta sıcaklık katmanı için kazak, yelek ve ceketleri iyi bir seçim olarak düşünebilirsiniz.

Dış Katman Kış Giysileri

Dış giyim katmanının birincil amacı çoğu durumda bir rüzgar ve nem bariyeri olmaktır. Elbette sıcaklık da sağlaması gerekir (bulunduğunuz irtifanın sıcaklığına bağlı olarak değişebilir.), ancak o zaman bile dış tabakası bir bariyer görevi görmelidir. Gor-tex veya diğer rüzgar ve su geçirmeyen kumaşlar iş görecektir.

Aşırı ısınma ihtiyaçları durumunda, genellikle en hacimli katmandır ve giyilmesi veya çıkarılması ilk ve en kolay olanıdır. Kış kampında ne giyilir sorusuna cevap ararken pratikliği her zaman ön planda tutmalıyız. 

Ilıman kış sıcaklıklarında, basit bir rüzgarlık malzemesi kadar ince ve hafif, daha soğuk havalarda ise tam teşekküllü kapüşonlu bir parka kadar kalın ve hacimli olabilir.

Yalıtım malzemeleri ile ilgili olarak - kuş tüyü en iyisi olarak kabul edilir. Ancak ıslandığında en kötüsü olma dezavantajına sahiptir. Bu nedenle kuş tüyü bir ceket veya kaban suya dayanıklı bir tabakayla kaplanmalıdır. Yün veya mikrofilament kumaşlar, hem sıcaklık hem de nem nedenleriyle mükemmel seçimlerdir.

Yalıtım katmanları olarak Polar veya kış tüyü sıcaklık gereksinimlerine bağlı olarak tercih edilebilir. Bu malzemeler iyi yalıtkanlardır, ancak genellikle sert soğuklar için yeterli değildirler.



Mikrofilament ve fiber malzemeler, kuş tüyünün ısı tutma yeteneklerine rakip olarak hafiftir ve sıcak tutma yeteceğine sahiptirler.

Dış katman mont ve ceketler, oldukça kişisel bir seçim olmasına rağmen, kış kampı için nasıl giyinileceğini düşünürken her zaman kamp ortamlarına ve sıcaklık gereksinimlerini göz önünde bulundurun.

Uyku Tulumu

Üç katmanlı giyim stratejisi kadar önemli diğer konu da uyku tulumudur. O yüzden bu yazımızda uyku tulumuna da değinmeden geçemedik. Çünkü her kamp düşkünü iyi bilir ki, geceleri çadırınızda o üç katmanlı giysileriniz bile bazen sizi üşümekte koruyamayabilir. Dolayısıyla uyku tulumu, mat ve çadır seçimim de kıyafet seçimi kadar önemlidir.



Bir uyku tulumu seçerken şunları göz önünde bulundurmalısınız:

Kuş tüyü, üstün sıcaklık sağlaması ve hafif olması nedeniyle popüler bir seçimdir. Sadece kuru tuttuğunuzdan emin olun (ıslandığında, yalıtım özelliğinin çoğunu kaybeder). Uyku tulumları, fermuarların arasındaki hava akışı sağlayan boşlukları, boyunuza uygun ebatlarda olması ve sıcaklığı tutmaya yardımcı olan kapüşonlarıyla ayırt edilir. -5 ile -25 derece arası sıcaklıklar için ideal bir tulum tercih edebilirsiniz. Ancak ekstrem soğukluklar için daha -25 derece üzeri tulumlara bakmanızda fayda var.

Termos ile keyfinizi ikiye katlayın!

Kampta unutulmaması gereken ekipmanların başında termos gelir. Doğada su kaybını dengelemek için sürekli su tüketmemiz gerektiğinden son olarak termos konusuna da değinmek istedik. Soğuk havada maksimum süre sıcaklığı koruyabilecek bir termos size hem konfor sağlayacak hem de vücut ısınızı koruyacak sıvıyı almanızı sağlayacaktır.

Kamp termosunda en çok tercih edilen markalar Stanley ve Thermos olarak öne çıkıyor. 12 saate kadar sıcak tutabilen termosları tercih etmenizi tavsiye ediyoruz. Kış kampında ne giyilir sorunuza umarız yanıt bulabilmişsinizdir. Bir sonraki blog yazımızda görüşmek üzere, hoşça kalın. 


İlgili İçerikler

Çocuklar İçin Yemek Termosu Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir? - Termos Dünyası
Çocuklar İçin Yemek Termosu Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Bebeğiniz için en iyi yemek termosunu nasıl seçersiniz? Çocuklar için yemek termosu seçerken nelere dikkat etmelisiniz? Yemek termosu alırken dikkat...

Sepetim

Sepetinde ürün yok