Skip to content

⭐ Aynı Gün Teslimat ⭐ ⭐ İkinci Ürüne 30₺ İndirim ⭐

Kamp çadırı nasıl seçilir? Hangi çadırı almalıyım?

Kamp çadırı nasıl seçilir? Hangi çadırı almalıyım?

Doğa ile iç içe, vahşi hayatın göbeğinde yapılacak bir kafa tatilinin tadını en iyi şekilde çıkarabilmek için iyi bir konaklama yerine ihtiyaç duyarız. Kamp yapma fikrini aklından geçirmiş herkes bir kere bile olsa kamp çadırı almak için araştırma yapmıştır. Kamp çadırı alırken nelere dikkat edilmeli konusunda bilmeniz gereken birçok püf noktasına bu yazımızda değindik.

Hangi çadır almalıyım sorusunun cevabını kendi öncelikleriniz belirleyecek. Çadır seçimi yaparken dikkat edilmesi gerekenler konusunda ilk olarak kendi önceliklerimizi ve bütçemizi ele alarak olaya giriş yapıyoruz.

gray and yellow dome tent at forest

Kampa kaç kişi gideceğiniz, hangi mevsimde gideceğiniz hatta çadırı nasıl bir zemin üzerine kurmanız gerektiği gibi dikkat edilmesi gereken detaylar bulunmaktadır. Öyleyse çok uzatmıyoruz ve kamp çadırı nasıl seçilir birlikte öğreniyoruz.

Kamp çadırı alırken dikkat edilmesi gerekenler

Önceliklerinizi belirlediğiniz konu başlıkları doğrultusunda yaptığınız filtrelemeler, nasıl bir çadıra sahip olmanız gerektiği konusunda sizi fikir vermeye başlamış olabilir. Yine de hangisini seçeceğinize karar veremiyor olabilirsiniz. Eğer ilk defa kamp deneyimi yaşayacaksanız daha önce kamp deneyimi yaşamış arkadaşlarınızdan tavsiye alabilirsiniz. Bu kişilerin doğru kişisel olup olmadığına sadece sizin karar verebileceğinizi unutmayın.

Eğer soracak kimseniz yoksa, biz varız! Bu yazımızda kamp çadırı alırken dikkat edilmesi gerekenler konusuna en ince ayrıntısına kadar değinmeye çalışacağız. Okuyacaklarınızın dışında sormak istediğiniz, merak ettiğiniz farklı konular ile ilgili yorumlarda bizimle iletişime geçmekten lütfen çekinmeyin.

Kamp için çadırınızı seçerken, kamp yapacağınız koşulları iyi analiz etmeli ve sizin için en iyi seçeneklerden birine yönelmelisiniz. Kamp eğlenceli bir aktivitedir. Yapacağınız seçim, eğlencenizin önüne geçmemeli. Bu kılavuz, yeni bir çadır alırken dikkat etmeniz gereken temel ihtiyaçları içermektedir. Hazırsanız başlıyoruz!

Çadır alırken nelere dikkat edilmelidir?

Tatile gitmeyi kim sevmez ki? Özellikle karantina günlerinde birçok insan tatil için kamp rotalarına yöneldi. Üst düzey bir açık hava tatili deneyimi yaşamak için en temel ihtiyaç olan çadır seçimini doğru yapmak gerekir. Çadır alırken nelere dikkat edilmelidir konusu, her amatör kampçının üzerine düşündüğü bir konudur.

Çadır alırken nelere dikkat edilmelidir diye düşünürken bir yandan satın alacağımız yeni çadırın heyecanını yaşamaya başlarız. Farklı kamp çadırları arasında sizin için en iyi olan çadırı satın almak, aslında o kadar da karmaşık bir süreç değil. Bir çadırın nasıl seçileceğini anlamanız için gerekli olan temel detayları aşağıda paylaştık.

Çadırlar kullanım amaçlarına göre farklı malzeme kalitelerinde üretilmektedir. İnternet ya da fiziksel mağazalardan çadır bakarken gördüğünüz "3 mevsim" veya "4 mevsim" gibi ibareler bunun göstergesidir. Peki 3-4-5 mevsim çadırlar ne anlama geliyor?

3 Mevsim Çadırlar

Bu çadırları İlkbahar, Yaz ve Sonbahar aylarında kullanılabilmektedir. Kamp yapacağınız tarihlerde çok soğuk ve zorlu hava koşulları yoksa bu tip çadırlar işinizi görebilir. Kış ve kötü hava koşularına karşı bu çadırları kullanmak sizi kamptan soğutabilir.

  • Yağmurlu havalar ideal değildir ama yine de iş görür.
  • Sizi böceklerden korur.
  • Bütçe dostu
  • Modelden modele değişiklik gösterse de genellikle hafif ve taşması kolay çadırlardır.

4 Mevsim Çadırlar

4 mevsim çadırlar, isminden de anlaşılacağı üzere dört mevsim kullanılabilir çadırlardır. Soğuk hava koşullarında kamp yapmaktan keyif alıyorsanız bu tip çadırları satın almalısınız.

Tipik olarak 4 mevsim çadırlar, 3 mevsim modellerinden 1 veya 2 daha fazla direk içeren, daha geniş kapsamlı çadırlardır. Bu onları 3 mevsimlik modellerden daha sağlam ve dayanıklı yapmak için yeterlidir.

5 Mevsim Çadırlar

Kış kampı kesmiyor, daha zorlu şartlarda kamp yapmak istiyorsunuz. O zaman alacağını çadırın 5 mevsim sınıfında olması gerekiyor. 5 mevsim çadırlar, profesyonel dağcılar tarafından kullanılan son derece dayanıklı malzemelerden yapılmış çadırlardır. 5 mevsim çadırlar, en güçlü fırtınalara dayanabilecek şekilde üretilmektedir. Dikişleri ve tente kalitesi diğer çadır modellerin göre daha dayanıklıdır. Fiyat olarak en pahalı çadırlar 5 mevsim çadırlardır.

1- Çadırın boyutu

Çadır almaya karar verdikten sonra yaptığınız araştırmalarda birçok çadır modeli arasında kaybolmanız muhtemel. Kriterleriniz arttıkça eş orantıda artan fiyatlar muhtemelen kafanızı karıştıracaktır. Algoritmanın karşınıza çıkardığı uygun fiyatlı alternatif çadır modelleri ise kafa karıştıran diğer bir detay. Sakin olun ve derin bir nefes alın. Algoritmanın kurbanı olmayın.

İlk olarak çadırda kaç kişi kalacağınızı belirleyin. Daha sonra ise çadırda sizin ya da diğer kişilerin dışında yer kaplayacak eşyaları hesaba katmayı unutmayın. Başta hırsızlık gibi hesapta olmayan olayların önüne geçmek ve kötü hava şartlarından eşyalarınızı korumak için çadırınızda gerekli alana sahip olmalısınız. Çadırın boyununa karar verirken çanta, ayakkabılar, yemek kapları ve diğer eşyaları +1 kişi olarak düşünebilirsiniz. Örneğin 2 kişilik bir kamp tatilinde, çadırda eşyalarınızı koymak için ekstra bir bölme yoksa, minimum 3 kişilik bir çadır işinizi rahat rahat görecektir. Çadırın içinde rahat rahat takılmak istiyorsanız 4 kişilik çadırları da tercih edebilirsiniz. Kalabalık gruplar için 2 odalı çadırlara da yönelebilirsiniz.

2- Çadırın yüksekliği

Kamp konusunda kısa boylu insanlar, uzun boylu insanlara göre çok daha avantajlıdır. Bunun sebebi çadırların standart boyutlara sahip olmasıdır. Çadır modelleri değişkenlik gösterdikçe boyutları da değişkenlik gösterir. Yükseklik de bu değişime dahil!

Eğer uzun boylu biriyseniz, çadırın yüksekliğine de dikkat etmelisiniz. Kamp süresince eviniz olacak çadır eğer boyunuza göre basık kalırsa, eğlencenin tadını en iyi şekilde çıkaramazsınız. Bunun için çadırı alırken içerde ayakta durabileceğiniz, en azından dizlerinizin üzerinde ya da hafif eğilerek rahatça hareket edebileceğiniz çadır modellerini seçin.

Eğer gerekli alana sahip olmazsanız, üstünüzü değiştirirken veya eşyalarınızı ararken bir süre sonra bundan sıkılacaksınız. Sürekli kafanızın tavana çarptığı bir çadırın neden bu kadar sinir bozucu olduğuna anlam veremiyor olabilirsiniz. Ancak şunu unutmayın, çadırın içinde sadece siz yatmayacaksınız. Tüm eşyalarınız o çadırın içinde olacak. Bu sebeple kamp çadırı nasıl seçilir konusunda çadırın yüksekliğine de çok dikkat etmeniz gerekmektedir.

Ek olarak baş ve ayak ucu kısmının boyutuna da dikkat etmeyi unutmayın. Uyurken ayaklarınızın dışarıya çıkması ya da çadıra değmesi kısa sürede sorun olmasa da uzun vadeli baktığınızda oldukça rahatsız edicidir.

3- Çadırdaki pencere sayısı

Çadırda yatarken pencereden dışarıyı seyretmek gerçekten çok keyifli bir olay. Kendinizi doğa ile iç içe hissetmenin verdiği huzur ve mutluluk ufak bir pencere ile çok daha yoğun bir hisse dönüşebilir. Kamp yapacağınız tarihlerdeki hava durumunu da göz önünde bulundurmayı unutmayın. Yaz aylarında çok sorun olmasa da kış ya da sonbahar kamplarında çadırdaki pencere sayısının çok fazla olmasını istemezsiniz.

Ailenizle birlikte kampa gidiyorsanız, çadırdaki penceler sayesinde yatarken bile olan bitenden haberdar olabilirsiniz. Çadırın önünde oturuyormuş gibi rahatça dışarıyı izleyebilirsiniz. Çadırın içinde olduğunuz için dışarıdan kolayca görünmezsiniz. Bu da daha fazla mahremiyet anlamına geliyor. Kalabalık kamplarda bunun avantajını hissedeceksiniz.

4- Sineklik

Özellikle yaz aylarında kamp ortamında en büyük sorunlardan biri sivri sineklerdir. Koruyucu spreyler büyük ölçüde iş görse de bazı savaşçı sinekler gerçekten can sıkıcı olabiliyor. İşinizi garantiye almak için sineklikli bir çadır tercih edebilirsiniz.

Eğer çadırınızda pencere yoksa, sineklik dev bir pencere görevi görüyor. Yattığınız yerden doğayı izlemek, ruhumuzu doyuran temel aktivitelerin başında geliyor. Bunu yaparken çadırın sinek ve çeşitli haşerelerle dolmasını kimse istemez. Bu yüzden aldığınız çadırda sineklik olup olmadığına dikkat edin.

5- Çadırınızda bir verandaya ihtiyacınız var mı?

Bazı kamp üreticileri, çadırları yaparken sadece hava durumunu değil, böcek popülasyonunu da dikkate alır. Kendinden sineklikli çadırlar bunun en büyük kanıtı. Kendinden sineklikli çadırların bir üst noktası, kendinden verandalı olan çadırlar. Bu verandalarda bulunan sineklikler sayesinde dışarıda oturmanıza rağmen sinekler ile aranıza bir mesafe koyabilirsiniz. Haşerelerin size ulaşması için toprak altı bir tünel kazmaları gerekir ki sivri sinekleri düşündüğümüzde bu pek de mümkün değil.

red and black tent near green grass field during daytime

Yemeklerinizi sineklikli bir verandada yiyebilmek, hem sizi haşerelerden korur hem de kötü hava şartlarında bile açık havanın keyfini iyice çıkarmanızı sağlar.

Tente veya verandalar çadırın dışında harici olarak da satılıyor. Ancak dahili olarak aldığınızda fiyat olarak daha avantajlı koşullarda sahip olabilirsiniz. Bu tip çadırlar eşyalarınızı koyarken de size kolaylık sağlıyor. Örneğin, gün içinde giydiğiniz ayakkabıları ya da çok yer kaplayan çantaları bu alana koyabilirsiniz. Bu sayede hem içeride daha geniş bir alana sahip olacaksınız hem de olası ayakkabı kokusu ihtimalinin de önüne geçeceksiniz.

6- Çadırınızın zemin tipi hakkında bilgi sahibi olun

Çadır seçerken tek önemli olan konu tavanda ve duvarlarda kullanılan malzeme değildir. Çadırın zemini de en az diğer kısımlar kadar önemli olabilir. Önceki kampçılardan kalan malzemeler ya da doğada bulunan, temizlemeyi unuttuğunuz malzemeler çadırınızın zeminine zarar verebilir.

Kamp çadırı alırken zeminin ne kadar kalın olduğunu kontrol edin. Bu konu hakkında fikriniz yoksa diğer çadırlarla kıyaslayabilirsiniz. Eğer hangisini seçeceğinize karar veremiyorsanız en kalın olanına yönelebilirsiniz.

İncelik-kalınlık değişkenliği mikro seviyededir. Çöp poşetleri de genel olarak aynı işlevi görür ama bazı poşetler kalitesiyle ön plana çıkar. Çadır zemini de aynı şekilde. Zemini güçlü bir çadır alırsanız, olası delinmelerden kaynaklı içeri dolacak pisliklerin önüne geçmiş olursunuz. Daha dayanıklı bir çadıra sahip olacağınız için uzun yıllar boyu güvenle kullanmaya devam edebilirsiniz. Tek seferlik bir yatırım olarak düşündüğünüzde 100-200 ₺ fark ile daha dayanıklı bir çadıra sahip olmak hiç de kötü bir fikir değil.

Ne kadar dikkat ederseniz edin uzun süreli kamplarda, dışarıdan içeriye giriş ve çıkışlar istenmeyen tozların içeriye girmesine sebep olacaktır. Bunun için yanınıza ufak bir süpürge ve faraş alarak sorunu kolayca çözebilirsiniz.

7- Kurulum Kolaylığı

Çadır bakmaya yeni başladıysanız, bütçe dostu modellerin dışında çok fazla depolama alanına sahip, çok odalı, kral dairesi gibi görünen çadırlara denk gelmişsinizdir. Bu çadırlar güzel görünse de deneyimsiz kişiler için acı verici deneyimler yaşatabilir. Basit çadırların kurulumunda bile deneyimsizken tek başınıza böyle bir çadırı kuracağınızı hayal etmek, genellikle hayalin ötesine geçemez. Evet biz de size çok güveniyoruz ama işinizi şansa bırakmayın, kolay kurulabilen çadırları tercih etmeye çalışın. Deneyim kazandıkça çadırınızı geliştirmeniz en mantıklı hareket olacaktır.

8- Çadır Ağırlığı

Kamp için planladığınız macera, birden farklı noktayı içerebilir. Eğer arabanız varsa sorun değil ancak çadırınızı sırt çantanızda taşıyacağınız senaryolarda, satın alacağınız çadırın ağırlığına dikkat etmeniz gerekir. Mikro oynamalar bile uzun yürüyüşlerde ciddi fark yaracaktadır.

Sırt çantanızda taşıyacağınız çadırlar için kolay kuruluma sahip, hafif modelleri tercih etmelisiniz. Uzun yürüyüşlerde giderek ağırlaşan bir çadırı taşımayı kimse istemez. Çoğu çadır taşıma çantası ile birlikte satılır fakat eğer internetten satın alacaksanız, aldığınız ürünün taşıma çantasıyla gelip gelmeyeceğini sormayı unutmayın.

Çadır seçiminde dikkat edilmesi gerekenler

Çadır seçiminde dikkat edilmesi gereken temel konu başlıklarına yukarıda detaylıca değindik. Eğer "nasıl çadır almalıyım?" sorusunun cevabını hala bulabilmiş değilseniz bizimle yorumlarda iletişime geçmekten lütfen çekinmeyin.

Hevesle planladığınız kamp geziniz için nasıl bir çadır seçeceğinize karar vermek bazı durumlarda zor olabilir. Ağırlık, havalandırma, kapı ve pencere sayısı, hava koşullarına karşı korumasının olması gibi beklentilerinizi karşılaması önemlidir. Hangi özelliklerde ve kaç kişilik bir çadır seçeceğinize karar verirken bu yazının size faydası dokunacağını düşünüyoruz.

Özellikle kamp yapmaya yeni karar vermiş, deneyimiz bir kamçı adayıysanız birçok alternatif arasında kaybolmanız çok muhtemel. Çadırın dikişleri, açık hava koşullarına uygun olmalı. Aynı zamanda sağlam olmalı.

Eğer daha önce yaptığınız kamp alışverişinde memnun kalmadığınız ürünler varsa, aynı hataları tekrar etmemek için en güvenilir ve yüksek puanlı ürünleri tercih etmeye çalışın. Ya da kamp malzemelerinden anlayan bir arkadaşınızı yanınıza alın ve size yardımcı olması için onu zorlayın! Başta biraz karmaşık gibi gözükse de kamp maceranız için mükemmel ekipmanlara ulaşmanın o kadar da zor olmadığını göreceksiniz.

İnternetten çadır almak güvenli mi?

İnternetten yapılan alışverişler artık günümüzün büyük bir parçası haline dönüştü. Yoğun günlük rutinlerimiz arasında bir şey satın almak için A noktasından B noktasına gitmek gerçekten çok zor gelebiliyor. İnternet alışverişi konusunda güven sorunu yaşayan kişiler, son aşamaya geldiğinde süreci tekrar değerlendirmeye başlıyor.

Acaba ürün sağlam gelecek mi? İade sürecinde sorunlar yaşanacak mı? vb. sorular satın almadan önce kişilerin kafasını kurcalayan temel sorular arasında yer alıyor. Bu noktada alışveriş yaparken güvenilir firmalara yönelmeniz en doğru seçenek olacaktır. Yaptığınız aramalar doğrultusunda karşınıza çıkan uygun fiyatlı ancak bilinmeyen markalar, her zaman sürpriz yumurtadır. Eğer şansınız varsa fiziksel mağazada gidip kendiniz bakabilirsiniz.

white and black number print textile

Bu tip senaryolar dışında bilindik, güvenilir mağazalardan çadır almak elbette güvenlidir. Eğer hangi firmanın güvenilir olup olmadığını bilmiyorsanız internet üzerinden yapacağınız kısa bir araştırma ile çok kısa sürede fikir sahibi olabilirsiniz.

Hangi çadırı almalıyım? Çadır seçimi nasıl yapılır?

Hangi çadırı almalıyım sorusu çok karışık gibi gözükse de cevabı temelde çok basittir. İlk olarak önceliklerinizi belirleyin. Çadırda kaç kişi kalacağınız ve kamp yapacağınız zaman diliminin hava koşulları, seçeceğiniz çadır konusunda filtreleme yaparken kolaylık sağlayacaktır. Mevsimlik çadırlar, bahar ve yaz kampları için uygundur. 4 mevsim çadırları kış kamplarında da kullanabilirsiniz. İşinizi sağlama almak istiyorsanız zorlu hava koşullarına dayanıklı olarak üretilen kış kampına uygun çadırları satın alabilirsiniz.

man relaxing under water

Hangi çadırı seçeceğiniz konusunda kararsız kaldığınız senaryolarda bütçenizi belirleyerek birçok çadırı eleyebilirsiniz. Bu sadeye bütçenize uygun çadırları listeleyecek, hangi çadırın sizin için daha uygun olduğuna kolayca karar verebileceksiniz.

Ekstra Özellikler

Kendi listenizi oluşturdunuz ve nasıl bir çadıra sahip olacağınızı aşağı yukarı belirlediniz. Yine de göz önünde bulundurmak isteyebileceğiniz bazı detaylar olabilir. Yukarıda sayılan faktörlerin dışında bir kamp çadırında arayabileceğiniz özellikler ise şu şekildedir.

  • Çadır kapıları - En az iki kapı olması idealdir ama tek kapı olması dünyanın sonu değil.
  • Pencereler – Bir çadırın iyi havalandırılması için gereklidir. İki kapılı modeller de iş görür.
  • Depolama alanı - Çadır içindeki belirli cepler veya depolama alanları, eşyaları güvenli ve daha az dağınık tutar.
  • Ek aksesuarlar - Çadırınızın uygunluğuna göre ihtiyacınız olan daha fazla şeyi eklemek için, ek odalar, gölgelik vb. takviyeler yapabilirsiniz.

Artık kamp için nasıl bir çadıra ihtiyacınız olduğunu biliyorsunuz

Mükemmeli aradığınız bu yolculukta size lazım olabilecek temel bilgilere değindik. Artık kamp için nasıl bir çadıra ihtiyacınız olduğu konusunda fikir sahibisiniz. Çadırınızı alın ve doğayı keşfetmeye başlayın. İyi eğlenceler!

Bu ve bu tip içeriklerden haberdar olmak istiyor ya da özel Termos Dünyası indirimlerini kaçırmak istemiyorsanız Instagram'a bekliyoruz. Sağlıklı günlerde görüşmek dileğiyle.

İlgili İçerikler

Stanley The Artisan Serisi İnceleme
Stanley The Artisan Serisi İnceleme

Stanley The Artisan Serisi Ürün İncelemeleri Stanley yeni The Artisan serisi retro çizgileri ile adeta zamanda yolculuğa çıkarıyor. Stanley Milestones...

Stanley Adventure To-Go Yemek Termosu incelemesi - Termos Dünyası
Stanley Adventure To-Go Yemek Termosu incelemesi

The Adventure To-Go Food Jar, modern tasarımıyla ve dayanıklı performansıyla öne çıkıyor. İzolasyonlu ve sızdırmaz olan bu yeni ürünler, çantanızın...

Stanley 0.53 Yemek Termosları Arasındaki Farklar - Termos Dünyası
Stanley 0.53 Yemek Termosları Arasındaki Farklar

Stanley markasının güvenilirliği ve kalitesiyle öne çıkan iki özel modeli, Stanley Adventure 0.53 Paslanmaz Çelik Vakumlu Yemek Termosu ve Stanley...

Stanley The Adventure To-Go Bottle Termos İncelemesi - Termos Dünyası
Stanley The Adventure To-Go Bottle Termos İncelemesi

Stanley'nin The Adventure To-Go serisi, taşınabilir termos çözümlerinde geçmişten bu güne benzersiz bir kombinasyon sunuyor. Bu yazıda özellikle incelenen The Adventure...

Sepetim

Sepetinde ürün yok