Profesyonel kampçılar her geçen gün kamp etkinliğine yeni bir boyut kazandırıyor. Kamp olayının sıradanlaşması kampçıları yeni deneyimlere teşvik ediyor. Özellikle Amerika gibi ülkelerde insanlar artık kampa giderken evcil hayvanlarını da yanlarında götürüyor. Kamp koşullarına en iyi uyum sağlayan evcil hayvanlar ise tabi ki köpekler oluyor. Ülkemizde de sevimli dostlarımız için günden güne daha fazla insan bilinçlenmeye başladı.
İnsanlar seyahatlerine gezilerine ve kamplarına köpeklerini götürmeye başladı. Biz de bu konu hakkında sizlere ip uçları verecek bir yazı kaleme almayı planladık. Köpeklerle kamp yapmak için temel güvenlik ipuçlarını öğrenmek ister misiniz? Sevimli köpeğinizle kampa gitmeden önce yazımıza ufak bir göz atarsanız kampınızın daha kolay geçmesine yardımcı olabiliriz diye umut ediyoruz.
Köpeğinizin de ihtiyacı var!
Bizler nasıl sıkışık apartman ve beton hayatından bunalıp kendimizi doğaya atmak istiyorsak ve buna zaman zaman ihtiyaç duyuyorsak elbette ki evcil hayvanlarımız da bu ihtiyacı duyuyor. Köpeklerin doğal yaşam alanı zaten açık havadır. Açık havadan uzak kalan köpeğinizi kampa giderken yanınızda götürürseniz köpeğinizin de psikolojik ihtiyaçlarını karşılamış olursunuz. Sürekli kapalı ortam içerisinde durmak hayvanların psikolojisini bir müddet sonra bozar. Yalnızca köpeğinizi ihtiyaçları için bile bir kamp planı yapabilirsiniz.
Ancak bu kamptan önce hem kendinizin hem de köpeğinizin sağlığından emin olun. Köpeğinizi veterinere götürerek kontrollerini yaptırın. Evcil hayvanınızın kamp koşullarına uygun olup olmayacağına veteriner karar verecektir. Her köpek soğuk ve doğal şartlara uyum sağlayamayabilir. Köpeğinizin cinsinin kampa elverişli olup olmadığını bu şekilde öğrenmiş olursunuz. Ayrıca köpeğinizde bulunan ve sizin farkında olmadığınız bir hastalık mevcutsa bu vesile ile ortaya çıkarmış olursunuz.
Kamp ortamında vahşi hayvanlarda bulunacağından köpeğinizin aşılarının tam olmasından emin olun. Olası bir kavgada ya da saldırmada köpeğinizin hastalanmaması için aşılarının yapılması çok önemlidir.
Eğitim şart
Eğitimli köpekler girdikleri her ortamda kendilerini belli ederler. Siz de hem köpeğinizin güvenliği hem de diğer kampçıların güvenliği için köpeğinize eğitim aldırın. Ya da köpeklere verilecek eğitimi kendiniz öğrenip köpeğinizi eğitin. Köpeklere verilen eğitim temel düzeydedir ve birkaç hareketi kolayca öğrenebilirler.
- Otur
- Kalk
- Havla
- Havlama
- Git
- Gel
- Bırak
- Tut
- Koş
Gibi komutları köpekler eğitimden sonra kolayca anlayıp uygulayabilir. Köpeğinizin sizin komutlarınıza itaat etmesi bazı zamanlarda çok önemli olabilir. Köpeğiniz için tehlikeli olacak bir durum sezdiğinizde onu kendi yanınızda tutabilirsiniz. Ancak iyi eğitilmemiş bir köpek açık alanda serbest bırakılınca kontrol edilmeyebilir. Köpeğiniz sizi bırakıp tanımadığı bir ortamda kaçarak kaybolabilir.
Kamp alanları genellikle kalabalık alanlardır. Eğitilmemiş ve saldırgan ruhlu köpekler itaatlerinizin dışına çıkarak diğer kampçılara zarar verebilir. Isırıp kuduz gibi hastalıklara sebebiyet verebilir. Bu durum hiç istenmeyen sonuçlar doğurabilir.
Kimlik etiketi takabilirsiniz
Hayvanlar ve köpekler ne kadar eğitilirse eğitilsin bir insan gibi zekaya ve ayırt etme gücüne sahip olamazlar. Bu da köpeklerin her an kaçma ve kaybolma ihtimalini ortaya çıkarır. Kamp yaptığınız alanlar genellikle doğal ve şehir dışı alanlar olduğu için köpeğinize ulaşmanız zor olabilir. Ancak köpeğinizin üzerinde bulunan bir kimlik etiketi sayesinde onu bulanlar sizlere ulaştırabilir. Bu adımı uygulamak hem köpeğinize zarar vermeyecek hem de onun size ulaşmasını kolaylaştıracaktır. Bazı önerilerde köpeklere mikroçip takılması gibi uygulamalar önerilmektedir. Ancak biz hayvan da olsa canlıların haklarına saygı duymak gerektiğini düşünüyoruz. Mikroçip uygulamasının çok doğru olmadığı kanısındayız.
Köpeğinizin eşyalarını unutmayın
Köpeğinizin bakım ve ihtiyaçları için gerekli olan eşyalarını tespit edin. Gerekirse bir listeleme yöntemi uygulayabilirsiniz. Kamp boyunca köpeğinizin ihtiyaç duyacağı eşyaları yanınızda götürmeyi unutmayın.
- Yiyecek
- Mama kabı
- İlaçları
- Tasma
- Çöp poşetleri
- Su kabı
Bu listedeki örnekleri kendi köpeğinizin ihtiyaçlarına göre çoğaltıp eksiltebilirsiniz. Ancak onun da bir canlı olduğunu unutmayın ve kendi ihtiyaçlarınız kadar köpeğinizin ihtiyaçlarına da özen gösterin.
Yiyeceklerini kaba köpeğinizin yiyebileceği miktarlarda koyun gerisini ise saklayın. Bu yiyecek kabını kendi bulunduğunuz ortamlara koyun. Aksi takdirde doğal ortamlarda karşılaşabileceğiniz vahşi hayvanlar köpeğinizin yiyeceklerini yiyebilir.
İlkyardım kiti
Kamp eşyalarınızın arasında ilkyardım kitinizi her zaman bulundurun. Tabi köpeğinizle birlikte gidecekseniz köpeğinizinkini de her zaman yanınızda bulundurun. Köpeklerin ihtiyaç duyacağı ilkyardım kiti malzemeleri sizinkinden farklı olabilir. Biz küçük bir liste geliştirdik ancak siz bu listeyi kendinize göre yenileyebilirsiniz.
- Gazlı bez
- Veteriner numarası
- Bandaj
- Havlu
- Oksijenli su
- Damlalık
- Ağızlık
- Portatif sedye
- Can yeleği
- Kar patiği
Kamp alanlarını kontrol edin
Yola çıkmadan önce gideceğiniz kamp alanını iyice araştırın. Kamp alanlarında bazen hayvanlar için kurallar olabilir. Bazı alanlarda köpek girmesi yasakken, bazı alanlarda tasmalı olması şart koşulmuştur. Kamp alanları ve yerel uygulamalar için web sitelerinden bir ön araştırma yapabilirsiniz. Aksi halde kamp yapacağınız mekânı değiştirmek zorunda kalabilirsiniz.
Köpeklerinizi kamp alanlarında her ihtimale karşı tasmalı olarak tutun. Özellikle kalabalık bölgelerde köpeklerinizi serbest bırakmayın. Köpekler oyun canlısı olarak insanlara yaklaşsa bile korkan ve refleks gösteren insanlarla karşılaşabilirsiniz. Bu tarz durumlar tatsız olayların yaşanmasına sebebiyet verebilir.
Köpeğinizi kamp alanında tasmasıyla kendi kontrolünüzde gezdirebilirsiniz. Köpeğiniz eğer küçükse karşılaşabileceği diğer büyük köpeklerden kendisi de korkabilir. Bu durum ise küçük köpeğinizin psikolojisinde olumsuzluklar ortaya çıkarabilir.
Her an tetikte olmanız gerektiğini unutmayın
Köpekle kampa gidecekseniz kamp süresi boyunca her an tetikte olmanız gerekir. Köpeğinizi bir an göz önünden ayırmamalısınız. Serbest kalan bir köpeğin neler yapabileceği her zaman önceden kestirilemez. Köpeklerinizi hem kendi güvenliği hem de diğer kampçıların güvenliği için her an izleyin.
- İlginizi çekebilir: Kamp düşkünleri için en iyi yemek termos modelleri
Yol kenarında yapılan bir kamptan kaçan köpek yola atlayarak kendisine araba çarpmasına sebep olabilir. Yahut diğer kampçıların çadırını parçalayarak onları tehlikeye atabilir. Küçük bir çocuğa gösterilecek özen ve dikkat her zaman evcil hayvanlara karşı da gösterilmelidir.
Güzel vakit geçirmeyi ihmal etmeyin!
Köpekle kampa gitmek bir dizi önlemleri almayı gerektirir. Başta zor gibi gözükse de zamanla bu rutine alışacaksınız. Ancak köpeğinizi kontrol etmeye çalışırken tatilinizi mahvetmeyin. Unutmayın köpeğinizi kampa eğlenmek ve birlikte güzel vakit geçirmek için götürüyorsunuz. Köpeğinizle doğal ortamda beraberken bol bol oynayın. Deniz kenarındaysanız birlikte suya girin. Ormanlarda ve kamp alanının etrafında yürüyüşlere çıkın.
- İlginizi çekebilir: Doğada Vakit Geçirmenin Faydalarını Keşfedin
Mevcut kampınızın tadını doyasıya çıkarırken köpeğinizle birlikte gideceğiniz bir sonraki kampı hayal etmeye başlayın.Köpeklerle kamp yapmak hakkında epey bir konuştuk. Burada yazıyı noktalıyor ve bir başka yazıda görüşmek üzere şimdilik hoşça kalın diyoruz.