İnsanoğlu yüzyıllardan beri doğa ile iç içe yaşamış ve bu ilişki hep devam etmiştir. Çünkü doğa insanlardan önce de vardı, insanlardan sonra da var olmaya devam edecek. Doğa biz insanlara dünyada yaşamanın karşılığında verilmiş en büyük armağan. Peki bu armağanın sırlarını kaçımız biliyoruz, bu harika armağanı ne kadar farkındayız? Gelin biraz bu konu üzerine konuşalım ve doğada vakit geçirmenin faydalarını keşfedelim.
Dünya tarihinde ilk insanların yaşamlarını doğal ortamlarda geçirdiğini hepimiz biliyoruz. Doğal yaşamın getirdiği birçok zorluk aslında insanın fiziksel ve ruhsal yapısına olumlu katkılarda bulunuyor. Eski insanların hayatlarının daha uzun olması, hastalıkların bu kadar yaygın olmamasının sebepleri hep doğa ile temas halinde yaşamalarından kaynaklanır.
Modern çağda yaşayan bizlerin doğa içerisinde sürekli olarak yaşama şansı pek yok. Ancak kısa süreli geziler, kamplar, doğa yürüyüşleri yaparak doğa ile temasımızı sürdürebiliriz. Bu sayede vücudumuzun ihtiyaç duyduğu oksijeni, güneş ışığını sağlamış oluruz.
Doğa Bilinci Oluşturmak İçin Yapılması Gerekenler
Doğa ve çevre ile sık sık temas halinde olmak insanların doğaya karşı bilincini de bir zaman sonra uyandırmaya başlar. Şöyle ki düzenli olarak kamp yapmaya başladığınızı düşünün. Kamp yapacağınız bölgelerde çevresel atıklarla karşılaşmak ister misiniz? Hepinizin bu soruya hayır cevabını verdiğini duyar gibi olduk. Kendimiz karşılaşmak istemeyeceğimiz için biz de bulunduğumuz bölgeleri temiz tutmaya ve ayrılırken temiz bırakmaya gayret gösteririz.
- İlginizi çekebilir: Mutlaka Denemeniz Gereken 7 Farklı Yürüyüş Türü
Çevre temizliği konusunda hassasiyet göstermeye başlayınca peşinden farklı düşünceler de gelir. Doğaya atık olarak plastik çöp bırakmamak için sürdürülebilir ve yeniden kullanılabilir ürünler kullanmaya yöneliriz. Bunlar tek kullanımlık bardak, tabak vs. yerine yemek termosları, kahve termosları gibi ekipmanlar haline dönüşür.
Doğa bilinci oluşturmak için çabalamaya başlayınca ister istemez çevredeki diğer canlılara da hassasiyet gösteririz. Sevimli dostları kendi haline bırakmak yerine onları beslemeye ve hayatın içine katmaya, korumaya özen gösteririz.
Doğanın Sağlığımıza Katkılarını Yok Sayılmamalı!
Doğada vakit geçirmek insanların fiziksel ve psikolojik olarak iyi olma halini yani sağlığını olumlu etkiler. Doğanın sağlığımıza birçok olumlu katkısı vardır.
-
Güçlü Psikoloji; her şeyden önce temiz hava içerisinde vakit geçirmek zihnimizi bütün olumsuzluklardan kurtarır. Yaşadığımız stres ayaklarımızdan toprağa akıp gider. Hatta bunu daha etkili hale getirmek isterseniz toprağa çıplak ayakla basabilirsiniz.
-
Bağırsak Sorununa Çözüm; incelemelere göre doğa içerisinde vakit geçirmek kişiyi psikolojik olarak rahatlatıyor bu durum da fiziksel sorunlara olumlu etki yapıyor. Sürekli gergin ve huzursuz insanların yaşadığı huzursuz bağırsak sendromu gibi durumlar azalarak yok oluyor.
-
Vücut Direnci; doğal ortamda vakit geçirmek kişinin bakterilere ve soğuğa karşı direnç göstermesini sağlıyor. Bu direnç ise kolay kolay hastalıklara yakalanmamaya sebep oluyor.
-
Düşük Kan Basıncı ve Kalp Krizi Riski; doğal ortamlarda vakit geçirmek, güneş ışığını vücuda depo etmek kan basıncını düşürüyor. Doğal ortamlarda bulunmak stres kaynaklı durumları azalttığı için kişinin heyecan duygusu düşük seviyede kalıyor. Bu durumda kalp krizine sebep olan atakların ve krampların da azalmasını sağlıyor.
- Kaliteli Uyku; vücudun sakinliği ve yüksek seviyede oksijen alımı uyku kalitesini de arttırmaktadır. Doğal ve temiz havada uyumak geceleri erkenden yatmaya sabahları da erkenden kalkmaya yardımcı olur. Bu rutinde ise kendinizi sabahları yorgun ve kötü hissetmek yerine dinç ve enerjik hissedersiniz.
Küçük Yaşlardan İtibaren
Küçük yaşlardan itibaren doğal ortamlarda bulunmak vücudun sağlığını olumlu etkileyecektir. İleride yaşanacak hastalıkların seviyesini minimuma indirir. Siz de çocuklarınızın gelişimini olumlu yönlendirmek isterseniz onları yapay yaşam ortamlarından ziyade doğal ortamlara götürmeyi tercih edin.
- İlginizi çekebilir: Yeni Başlayanlar İçin Araba Kampı Rehberi: Nelere Dikkat Edilmeli?
Küçük yaşta kazanılacak doğa sevgisi, çevre bilinci, kamp yapma alışkanlıkları ömür boyu hayatına olumlu katkılar yapacaktır. Kendi adınıza hiçbir şey için geç değildir diyerek doğa ile teması arttırabilirsiniz. Ama unutmayın ki çocuklarınız için ağaç yaşken eğilir!
Açık havadan nasıl yararlanabiliriz?
Doğada vakit geçirmenin faydalarını keşfederken karşınıza birçok aktivite önerisi çıkacak. Ancak bu durumu gözünüzde büyütmeyin ve illaki zorlu bir aktiviteye ihtiyaç duymayın.
- Her gün işten eve geldikten sonra ayaklarınızı çıplak olarak toprağa basabilirsiniz; tabii mümkünse. :)
- Eviniz bahçeli ise bir hobi bahçesi yaratıp kendi mahsullerinizi yetiştirebilirsiniz. Bu sayede hem toprak ile iç içe olacak hem de organik besinler tüketeceksiniz.
- Deniz kenarlarında sık sık vakit geçirin. Denizi izlemek insanoğluna en iyi gelen terapilerden birisidir. Özellikle kış aylarında sahil kenarları ıssızken kendinizle ve doğayla baş başa kalabilirsiniz.
- Spor salonlarını tercih etmek yerine evinize yakın yerlerde yürüyüşler yapın. Bazen yalnız bazen dostlarınızla yürüyüş yapmak hem ayaklarınızda biriken enerjiyi atmaya yarayacak hem de kafanızda biriken sorunları azaltmaya yardımcı olacak.
- Kısa mesafelerde araç kullanmayın ve yürüyerek ulaşım sağlayın. Unutmayın ne kadar çok yürürseniz vücudunuz o kadar hareketli kalır ve havayla doğrudan temas etmiş olursunuz.
- Hafta sonları kahvaltı, akşam yemeği gibi öğünler için piknik yapmayı tercih edin. Yakın veya kısmen uzak mesafede açık havada yapacağınız bu piknik size bütün hafta için enerji verecektir.
- Yakın göllere balık tutmaya gidin. Balık tutmak dışarıdan çok sıkıcı gözükse de çok etkili bir meditasyon yöntemidir. Çünkü sessizlik içinde sadece kendi içinize döneceksiniz.
- Ormanda veya sahilde güneşin doğumunu ve batımını izleyin. Dünyanın her gün tekrarlanan bu rutinini içinizde hissedin.
- Geceleri balkona çıkıp yıldızları izleyin. Yıldızların ulaşılmaz büyüsü sizi kendi içinizde çok farklı alemlere yolculuk yapmaya götürecek.