Ders çalışmak birçoğumuzun küçüklüğünden beri yaşadığı korkulu rüyası öyle değil mi? Saatlerce masa başında oturmak, sıkıcı sıkıcı metinleri okumak, problemleri çözmek için kafa yormak genellikle işkence gibi gelir. Ders çalışma zorunluluğu yüzünden okuldan pek hoşlanmayız ancak okula gitmek maalesef uzun yıllar peşimizi bırakmaz. Okuldan kaçamayacağınıza göre hem okula gitmeye hem de ders çalışmaya kendinizi alıştırmanız iyi olacak.
Üstüne üstlük tüm bu zorlukları aşmaya çalışırken bir de uyku bastırmaya başlar. Hatta bazen masaya oturmadan bile uykumuz gelir ve kendimize tatil veririz. Ancak artık ders çalışırken uyku gelmesi durumunu ortadan kaldırmaya hazır olun. Bu yazımızda vereceğimiz tavsiyelerle artık ders çalışırken uykunuz gelmeyecek. Gelse bile kolayca uzaklaştırabileceksiniz.
Ders çalışırken uyku gelmesinin belli sebepleri de bilinir. Örnek olarak bazı vitamin eksiklikleri dikkat dağınıklığı durumu yaratabilir. Bu da kişinin odaklanma yeteneğini düşürür ve kolayca uykusunun gelmesine sebep olur. Ayrıca günlük hayatta yaşanan kaygılar, stresler de ders çalışırken insanın uykusunu getirebilir. Bozuk uyku düzeni de insanın ders çalışmaya odaklanmasını zorlaştırır.
Ders çalışmadan kısa süre önce aşırı miktarda yemek yemek veya kişinin kendisini yoracak sportif faaliyetlerde bulunması ders esnasında uykuyu getirir. Çalışılan odanın sıcaklık seviyesi de performansı etkiler. Çok sıcak veya çok soğuk odalarda insanın uykusu gelebilir. Aynı zamanda odada bulunan ışığın da konsantrasyona etkisi var. Loş ortamlarda ve sarı ışıklarda ders çalışmak uykuyu hemen getirirken beyaz ve kuvvetli ışıkta kişinin zihni daha uzun süre dinç kalabilir.
Elektronik ortamlardan ders çalışmak bir kitabı internet ortamında okumak da gözleri yorar ve kolayca uykuyu getirir. Ders çalışırken kişi aktif olmalı kâğıt kalem kullanarak notlar almalı ve okumalar yapmalıdır.
Ders çalışırken uykumun gelmemesi için ne yapmalıyım
Ders çalışmayı daha eğlenceli ve keyifli hale getirmek için çalışma metodunuzu değiştirebilirsiniz. Şöyle ki düz bir metni kitaptan sessizce okumak yerine sesli okuyabilirsiniz. Kendinizi bir öğretmen karşınızda bir sınıf varmış gibi hayal edip hem sesli anlatıp hem tekrar edebilirsiniz. Ders çalışırken uykumun gelmemesi için ne yapabilirim diye düşünerek kendinize uygun farklı teknikler ortaya çıkarabilirsiniz.
Zihninizi dinamik tutabilmek için uzun saatler boyunca çalışmak yerine kendinize belli periyotlarda etütler koyabilirsiniz. Bu sayede hem mola verecek hem de dinlenme fırsatı bulabileceksiniz. Ders çalışmayı kolaylaştırma videoları izleyerek aklınıza gelmeyecek yöntemleri keşfedebilirsiniz.
Ders çalışırken uyumaktan kurtulmanın en güzel yollarından birisi de açık havada ders çalışmaktır. Evinize yakın ve ders çalışma imkânı bulabileceğiniz parklarda veya sessiz kafelerde çalışabilirsiniz. Dışarıdan gelen sesler beyninizi dinç tutacak ve uyku halinden uzaklaşacaksınız.
Eğer sıfırdan bir konu çalışmak yerine tekrar yapacaksanız bu halde tekrar notlarınızı elinize alıp yürüyüşe çıkabilirsiniz. Bir taraftan yürüyüp bacaklarınızı çalıştırırken bir taraftan ise tekrar yaparak öğrendiklerinizi pekiştirebilirsiniz.
Ders çalışırken uyku gelmesi şikayetini ortadan kaldırmak için her an elinizin altında termosunuzda bekleteceğiniz sıcak kahvenizi hazır tutabilirsiniz. İster evde ister başka bir yerde odaklanma gücünüzü kaybettiğiniz anda birkaç yudum kahve sizi kendinize getirebilir.
Çalışırken veya tekrar yaparken kısa kısa molalar verip bu molalarda egzersiz hareketleri yapabilirsiniz. Uyuşmuş kollarınız ve bacaklarınız hareket haline geçince bu dinamizm beyninizi de olumlu yönde etkileyecektir.
Çalışırken uyku bastırması durumunu kolayca aşabilirsiniz
Ders çalışırken performansı etkileyen birçok kriter mevcuttur. Bu kriterleri doğru olarak tespit eder ve gerekli önlemleri alırsanız bu sorunu ortadan kaldırabilirsiniz. Çalışırken uyku bastırması yapılan işin verimini doğrudan etkiler. Bu sebeple uykulu bir haldeyken çalışmanız boşuna çalışmanız anlamına gelebilir.
Uyku gelmesini ortadan kaldırdıktan sonra dikkatinizi arttırıp ders çalışmaya başlayabilirsiniz. Haydi o zaman uykuyu kaçırmak için neler yapabiliriz listelemeye!
- Odanın ışığını ayarlayın
- Odanın sıcaklığını ayarlayın (hafif serin olsun)
- Etrafta dikkatinizi dağıtacak hiçbir obje olmasın
- Yemek yediyseniz üzerinden biraz zaman geçsin
- Çay veya kahvenizi hazırlayın (kafein seviyesini arttırın)
- Zihninizi tüm düşüncelerden arındırın
- Tatlı atıştırmalıklar hazırlayın (mümkünse az şekerli 🙂)
- Bedeninizi çok yormadan hareket edin
- Fonda enstrümantal müzik açın
- Kitap, defter gibi materyalleri hazırlayın
Ders çalışırken uyku neden gelir
Ders çalışmak bedeni pasifleştirip zihni aktifleştirdiğinden insanda uyku halini ortaya çıkarır. Birçok insanın aklında da ders çalışırken uyku neden gelir sorusu yankılanır. Ders çalışmak zihni elbette bir hayli yorar. Zihnimiz yorulduğunda ise beyin algılama yeteneğini düşürür. Algılama yeteneği kapandığında ise insan saatlerce çalışsa bile yine de bir şey anlayamaz. Ders çalışırken uyku gelmesi bu nedenlerden dolayı kişinin algılama yeteneğini düşürür.
Ders çalışmayı sevmeyen çocukların ise bazen kaçış yolu uykularının gelmesi olur. Bunu alışkanlık haline getirip çalışmaktan kaçmak isteyen çocuğunuz için dikkatli olmalısınız. Anne baba olarak gerçekten uykusunun gelip gelmediğini kontrol ederek onu yönlendirebilirsiniz. Çalışmayı sevmediği için kaçmak istiyorsa çocuğunuzu etüt merkezlerine götürebilir veya birebir dersleriyle kendiniz ilgilenebilirsiniz. Direkt olarak kendiniz ilgilenirseniz çocuğunuzun akademik durumu hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.
- İlginizi çekebilir: Kamp düşkünleri için en iyi yemek termos modelleri
Çocuğunuzun uykusunu açabilmek için onu çalışmadan önce teşvik edebilirsiniz. Ders çalışmadan önce meyve suları gibi içeceklerle teşvik edip hem de zihnini açabilirsiniz. Ancak süt ve ayran gibi içecekleri ders çalışmasından önce içmesine izin vermeyin. Laktik asit salgılayacağı için bu içecekler tersine daha çok uyku getirebilir.
- İlginizi çekebilir: Doğada Vakit Geçirmenin Faydalarını Keşfedin
Ders çalışırken planlı ve programlı çalışmamak da insanı yorar ve ders çalışırken uyku gelmesine sebep olur. Şöyle ki ne çalıştığınızı bilmeden rastgele çalışırsanız veya belli saatler arasında çalışmazsanız süreci iyi yönetemezsiniz. Süreci etkili bir biçimde yönetemeyince ise bir süre sonra bıkkınlık gelir ve çalışmaktan soğursunuz.
- İlginizi çekebilir: Dünden bugüne Stanley Termos Modelleri - Hangisi daha iyi?
Bu yazıda ders çalışırken uykunuzun gelmesinden nasıl kurtulacağınız ve dikkatinizi nasıl arttıracağınızı konuştuk. Umuyoruz ki verdiğimiz tavsiyeler sizin için de etkili olacaktır. Şimdilik kendinize iyi bakın ve hoşça kalın. Başka yazılarda görüşmek dileğiyle…